Case de poveste. Episodul Botoșani

Această prezentare necesită JavaScript.

Mi-s tare dragi casele vechi, mai ales cele de care s-a avut grijă. Astea-s doar câteva din Botoșani, mai exact de pe strada care duce la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”. Pe vremea când eram eu elevă acolo se chema Strada Constantin Dobrogeanu Gherea, nu mai știu dacă a rămas numele. Multe dintre case sunt locuite și reabilitate, își trăiesc acum o nouă tinerețe. Câteva adăpostesc instituții, cum e și clădirea fostului seminar, acum folosită de Liceul Pedagogic. Pe de altă parte, Casa Sofian e un monument de ignoranță și nesimțire. Superba clădire de lângă liceu, care a fost și orfelinat în urmă cu niște ani, e înconjurată de schele de ani de zile. Reabilitarea trebuia să fie gata în 2015. De afară cel puțin nu se vede însă nimic schimbat, de parcă cineva așteaptă să cadă pereții ca să nu-și mai bată capul. Toate casele astea reprezintă, cel puțin din punctul meu de vedere, o resursă turistică complet neutilizată. Sunt atâtea clădiri istorice, de o frumusețe incredibilă, în Botoșani, că un circuit turistic care să le includă ar aduce bani frumoși în pușculița autorităților, bani care ar putea ajuta la reabilitarea altora. Dar na, prioritățile au fost mereu altele. Ce știu eu?!

Printre poze e și o imagine cu fostul cinematograf Luceafărul. Nu-mi aduc aminte să-l fi văzut deschis nici chiar când eram eu elevă, dar e posibil să greșesc aici. Acum însă era cu siguranță închis și lăsat în voia Domnului. Probabil nici faptul că zona e considerată un fel de mahala nu ajută. Pe de altă parte, e o mahala aflată milimetric lângă Centrul Istoric. Posibilitățile sunt nelimitate. Sau ar putea fi.IMG_8574

De data asta a fost o vizită prea scurtă și n-am mai apucat să trec și pe la fostul meu profesor de română din liceu, care locuiește într-o astfel de casă de poveste. Data trecută nu m-a lăsat să o inspectez pe motiv că nu e încă aranjată. Domnule profesor, vă aduc acum aminte (știu că mă citiți) că mi-ați promis o vizită prin cotloanele casei când terminați reabilitarea! Eu abia aștept, data viitoare nu mai scăpați de mine!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s