Restanţă. Bilanţul fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu

61806504

În urmă cu ceva luni m-am apucat de contorizat promisiunile şi apoi rezultatele pe care le-a pus pe tapet Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii. Îl ştiam deja şi, din punctul meu de vedere, a plecat la drum în mai 2016 cu şanse chiar să facă ceva bun în minister. După cum am spus multora dintre cei care m-au întrebat atunci dacă e ceva de capul lui, orice ar reuşi să facă, nu pot să-l bănuiesc de rele intenţii. În rest, cum ar zice unii, va consemna istoria. Textul de mai jos poate să pară haotic, probabil doar oamenii familiarizaţi cu sistemul de sănătate vor aprecia efortul, în cazul în care mai contează acum, la mai bine de o lună de la venirea noului ministru (care, fie vorba între noi, deja s-a apucat să strice ce a încercat să facă predecesorul). La finalul textului pun declaraţia pe care a scris-o pe facebook la finalul mandatului, unde îşi face singur bilanţul.

În data de 25 mai 2016 Vlad Voiculescu apărea la prima lui conferinţă de presă în calitate de ministru al Sănătăţii. „Eu sunt Vlad”. Am stat în redacţie cu ochii pe tv şi cu tastatura la îndemână. Asta am notat atunci (printre multe altele):

Priorităţi anunţate:

 • acest sistem trebuie îndreptat
 • am nevoie de aliaţi
 • este esenţial ca oamenii să aibă încredere în sistemul medical românesc, dar primul lucru pe care trebuie să-l faci ca să câştigi sau să recâştigi încrederea cuiva este să încetezi să-l minţi
 • nu sunt aici pentru a rezolva o criză sau mai multe crize, nu ştim câte vor urma, aş vrea să las şi ceva în urmă, să construiesc ceva pentru viitor
 • voi fi atât de transparent cât se poate

Şi acum, o listă cu ce a făcut, bun sau mai puţin bun (nu încerc să-i ridic statuie). Lista e mai degrabă pentru a putea urmări de acum încolo ce se întâmplă în sistemul în care mi-am petrecut ultimii 10 ani. Ordinea nu e musai cronologică.

Debirocratizare:

Ministerul Sănătății a eliminat copia legalizată din procesul de recunoaștere a calificărilor.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21298767-ministerul-sanatatii-eliminat-copia-legalizata-din-procesul-recunoastere-calificarilor.htm

Analizele medicale nu sunt necesare pentru înscrierea copiilor la grădiniță sau școală.

http://www.agerpres.ro/sanatate/2016/09/02/ms-analizele-medicale-nu-sunt-necesare-pentru-inscrierea-copiilor-la-gradinita-sau-scoala-14-06-48

Transparenta:

http://transparenta.ms.ro/

În teorie, toate achiziţiile publice pe care le fac spitalele, toate contractele de sponsorizare, toate fondurile care se duc pe diverse produse, medicamente, consumabile, servicii de reparaţii etc, ar trebui publicate pe acest site. Deocamdată există date pentru perioada ianuarie-iunie 2016. Rămâne de văzut dacă site-ul va supravieţui sau va fi updatat. Părerea mea e că aşa va înţepeni. (în 10 februarie nu erau date noi)

http://www.monitorizarecheltuieli.ms.ro/centralizator http://www.euractiv.ro/social/cheltuirea-banilor-din-sanatate-la-vedere-toate-contractele-spitalelor-vor-fi-publice-din-oficiu-5943

http://posturi.gov.ro/

Membrii comisiilor de specialitate din MS

Pentru prima dată, membrii comisiilor de specialitate al Ministerului Sănătăți nu vor mai fi numiți de ministru, ci vor fi selectați printr-un proces transparent, care ține cont de criterii de profesionalism și integritate. Medicii cu cetățenie română, indiferent dacă profesează în România sau în afara țării, își pot trimite dosarul pentru a intra în procesul de selecție.

(Acum, fie vorba între noi, treaba asta ar trebui să fie ceva bun pentru sistem. Dar îmi tot aduc aminte de zicala „corb la corb nu-şi scoate ochii”. Sper să mă înşel).

http://www.agerpres.ro/sanatate/2016/11/29/ministerul-sanatatii-orice-medic-roman-poate-deveni-membru-al-comisiilor-de-specialitate-14-58-12

Dosarul electronic de sănătate

http://www.ms.ro/?pag=62&id=16603&pg=1

În perioada imediat următoare vor fi constituite grupuri de lucru pentru Dosarul Electronic de Sănătate, la care sunt invitați să participe atât reprezentanții medicilor, cât și ai pacienților. Până în prezent au fost iniţializate peste 7 milioane de dosare electronice de sănătate.

Institutul Cantacuzino se întoarce la MS, 8 decembrie 2016

http://www.ms.ro/2016/12/08/institutul-cantacuzino-se-intoarce-la-ministerul-sanatatii/

Guvernul României a adoptat memorandumul care prevede întoarcerea Institutului Cantacuzino la Ministerul Sănătății, după ce în anul 2014 fusese trecut sub coordonarea Ministerului Educației. Institutul deține în prezent cea mai puternică bază tehnică de cercetare în microbiologie, epidemiologie moleculară şi imunologie din ţară. Încă din 1901, când a fost numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, profesorul Cantacuzino a creat și condus „Laboratorul de Medicină Experimentală”. În anul 1904 s-a demarat producția serului antistreptococic si apoi a serului antidizenteric, primele două dintr-o lungă serie de vaccinuri produse de Institutul Cantacuzino.

(Ce s-a întâmplat cu Institutul Cantacuzino e cu adevărat o tragedie. Nu-mi iese din cap imaginea aia cu un anume premier care îşi primea vaccinul în faţa camerelor de luat vederi, în timp ce singurul loc în care se făcea cercetare medicală pe bune murea în chinuri).

http://adevarul.ro/news/eveniment/prejudiciu-doua-milioane-euro-dosarul-privindvaccinul-antigripal-1_573840d95ab6550cb8f4720b/index.html

Trusoul pentru nou-nascuti”, 6 decembrie 2016

http://www.ms.ro/2016/12/06/scrisoare-comuna-a-ministrilor-muncii-si-sanatatii-pentru-introducerea-trusoului-pentru-nou-nascuti-in-programul-operational-ajutorarea-persoanelor-defavorizate-2014-2020/

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au semnat Scrisoarea comună adresată Ministrului Fondurilor Europene, Dragoș Dinu, prin care propun introducerea unei măsuri noi de susținere a mamelor aparținând grupurilor vulnerabile, respectiv “Trusoul pentru nou-născuți”. Propunerea vizează introducerea măsurii în Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 – 2020, a cărui modificare urmează să fie trimisă Comisiei Europene. Unul din obiectivele acestui program este sprijinirea persoanelor defavorizate prin distribuirea de alimente și asistență materială de bază.

Linia verde anticorupţie in sănătate

În parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne (Direcția Generală Anticorupție – DGA), Parchet şi DNA. Orice român va putea sesiza telefonic cazuri de corupţie din sistemul sanitar la telefonul verde 0800806806. De la cazuri de condiţionare a actului medical până la concursuri de angajare trucate sau achiziţii cu dedicaţie, orice va putea fi raportat prin linia verde anticorupţie.

Zece pacienţi sună zilnic la telefonul anticorupţie. Telefonul DGA este la dispoziţia celor care vor să sesizeze fapte de corupţie încă din anul 2005. De la începutul anului aproape zece mii de apeluri au fost primite prin linia verde anticoruptie.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/zece-pacienti-pe-zi-suna-la-telefonul-anticoruptie-633229

Site nou www.ms.ro, 10 decembrie 2016

Medicamentele esenţiale

– acord de cooperare cu Bulgaria al cărui cadru va asigura accesul pacienților la medicamente, cele două state urmând să încheie acorduri comune cu producătorii în vederea obţinerii unor reduceri de preţ.

http://www.news.ro/social/voiculescu-acordul-cu-bulgaria-ajuta-la-negocierea-comuna-a-medicamentelor-scumpe-si-rezolvarea-discontinuitatilor-de-pe-piata-cand-dispar-medicamente-1922404510002016111716046545

– în dezbatere publică 17 protocoalele de tratament pentru cele 21 de medicamente introduse pe lista de medicamente compensate și gratuite prin hotărâri de guvern deja adoptate.

http://www.agerpres.ro/sanatate/2016/10/20/ms-pune-in-dezbatere-17-protocoale-de-tratament-pentru-cele-21-de-medicamente-introduse-pe-lista-de-compensate-si-gratuite-12-32-30

 – Pacienţii pot reclama lipsa unor medicamente. Ministerul Sănătăţii se angajează ca timp de cel mult 4 zile să evalueze situaţia. La 7 zile de la evaluarea situaţiei, MS îi va răspunde pacientului şi îi va spune ce măsuri iau autorităţile statului pentru a rezolva situaţia. Apoi, în fiecare lună, MS se angajează să facă un sumar al măsurilor întreprinse de autorităţile statului pentru rezolvarea situaţiilor notificate.

http://www.medicamentelipsa.ro/

(Site-ul intră încet-încet în moarte clinică. Sute de mesaje venite de la începutul anului nu au primit absolut niciun răspuns).

medicamente-lipsa

Infecţii nosocomiale, biocide 

Ministerul Sănătății a adoptat măsuri stricte de autorizare și verificare a produselor biocide. Toate produsele biocide din categoriile care se găsesc pe piața românească și au indicații de utilizare în unități sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene, producătorii și distribuitorii având un termen de 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerințe. O măsură nouă luată de MS este aceea potrivit căreia, la intrarea pe piață a unui produs biocid nou din categoriile TP1 și TP2, producătorul/distribuitorul trebuie să prezinte odată cu dosarul de avizare rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acțiune declarată.

http://www.agerpres.ro/sanatate/2016/09/08/alerta-ministerul-sanatatii-a-adoptat-masuri-stricte-de-autorizare-si-verificare-a-produselor-biocide-15-29-48

Ministerul Sănătății a impus norme tehnice noi privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale. Ministerul Sanatatii a impus norme tehnice noi privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in spitale. Ordinul Ministrului Sanatatii (OMS) 961 / 2016, aprobat si publicat in Monitorul Oficial, reprezinta primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infectiilor nosocomiale. Conform recomandarilor Comisiei Europene, termenul de infectii nosocomiale se redefineste si devine „infectii asociate ingrijirilor medicale”, arata Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21273865-ministerul-sanatatii-impus-norme-tehnice-noi-privind-curatarea-dezinfectia-sterilizarea-spitale.htm

Spitalele isi vor crea propriile compartimente sau sectii de boli infectioase cu capacitate de izolare a pacientilor infectati/colonizati cu germeni cu rezistenta la antibiotice, pentru limitarea circulatiei germenilor si a transferurilor intre diverse unitati sanitare, se arata intr-un proiect de Ordin al ministrului Sanatatii. Ordinul pentru aprobarea infiintarii sectiilor/compartimentelor de boli infectioase in cadrul tuturor spitalelor in vederea izolarii bolnavilor infectati cu germeni multirezistenti la tratamentul antibiotic a fost pus in dezbatere publica marti de catre Ministerul Sanatatii (MS), potrivit News.

http://www.hotnews.ro/stiri-doctorh-21485749-spitalele-vor-avea-propriul-compartiment-sau-sectie-boli-infectioase-proiect.htm

Ce spunea ministrul în prima conferinţă de presă:

 • măsuri imediate: control încrucişat, teste de sanitaţie, Inspecţia Sanitară de Stat
 • plan naţional de prevenire şi control al infecţiilor: schimbarea contractelor de management, acum subraportarea e încurajată
 • problemă de personal: lipsesc epidemiologi, microbiologi, infecţionişti, măsuri pt training, încurajarea rezidenţilor http://www.ms.ro/?pag=62&id=16544&pg=1
 • rescriem ghidurile
 • laboratoarele spitalelor au nevoie de investiţii
 • avem nevoie de mecanisme funcţionale de control şi supracontrol

Ce-a făcut: 

Guvernul României a adoptat în ședința din 28 iunie 2016 o Ordonanță de Urgență de modificare a Legii 95/2006 prin care structurile locale de inspecție sanitară vor fi readuse în coordonarea Inspecției Sanitare de Stat din Ministerul Sănătății.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21119969-oug-structurile-locale-inspectie-sanitara-vor-readuse-coordonarea-inspectiei-sanitare-stat-din-ministerul-sanatatii.htm

 • funcţia de control a MS e esenţială

http://lege5.ro/Gratuit/geztanjsgmzq/ordinul-nr-1101-2016-privind-aprobarea-normelor-de-supraveghere-prevenire-si-limitare-a-infectiilor-asociate-asistentei-medicale-in-unitatile-sanitare

Investiţii şi infrastructură

Ce spunea ministrul în prima conferinţă de presă:

– infrastructură învechită: spitale din 1970 sau chiar dinainte, pun în pericol viaţa pacientului şi a medicului

– investiţii sumare în ultimii 25 de ani

– sperăm la un progres semnificativ în lunile următoare

este esenţial să mişcăm lucrurile

– program cu Banca Mondială din 2014: 250 de milioane de euro, până acum nu s-a tras un cent. 180 de milioane de euro sunt disponibili pentru investiţii

– două spitale în Bucureşti: parteneriat public-privat: Marie Curie, extindere a clădirii, C.C. Iliescu, înlocuirea clădirii care stă să cadă

Ce-a făcut:

Ministerul Sănătății a aprobat planul de investiții de urgență al Spitalului de Arși, după scandalul cu pacientul plin de viermi.

http://www.euractiv.ro/social/ministerul-sanatatii-a-aprobat-un-plan-de-investitii-de-urgenta-al-spitalului-de-arsi-4931

Spitalele regionale:

http://www.profit.ro/stiri/social/ministerul-sanatatii-va-plati-bei-1-5-mil-euro-pentru-consilierea-oferita-la-construirea-a-trei-spitale-regionale-16069326

Ministerul Sănătății și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat astăzi, 5 decembrie, un acord de servicii de consiliere în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii celor trei spitale regionale la Iași, Cluj-Napoca și Craiova. Construirea noilor spitale propuse este inclusă în Strategia României pentru sectorul sănătății și în Programul Operațional Regional pentru perioada 2014–2020.

„Este vorba despre cele trei spitale regionale, Iaşi, Cluj şi Craiova, discutate şi agreate cu Comisia Europeană. Până voi pleca din mandat, vom avea temele de abordare şi apoi pregătirea proiectelor tehnice. Dacă facem lucrurile cum trebuie, cel târziu în a doua parte a anului următor vom avea licitaţiile. În doi ani şi jumătate ar trebui să poată fi construite spitalele”, a declarat Voiculescu

Cluj

http://ziuadecj.realitatea.net/sanatate/ministrul-sanatatii-are-vesti-despre-spitalul-regional-de-urgenta-din-cluj-cand-ar-putea-fi-gata–150716.html

Iasi

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/spitalul-regional-de-urgente-va-fi-construit-la-moara-de-vant-alte-surprize–143097.html

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/spitalul-de-urgente-ia-i-a-primit-aviz-favorabil-de-la-autoritatea-aeronautica-din-romania–145312.html

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/harta-amplasamentului-spitalul-regional-are-aviz-pentru-8-etaje-in-moara-de-vant–145386.html

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-votul-de-aura-pentru-sru-dat-de-postolache-a-nu-ma-tem-ca-vom-ucide-aeroportula–145596.html

Craiova

http://www.mediafax.ro/social/vlad-voiculescu-un-teren-de-la-mapn-va-fi-transferat-la-ministerul-sanatatii-pentru-spitalul-regional-craiova-printr-o-hotarare-de-guvern-15805803

Salarizare

De la 1 octombrie, remuneraţia medicilor pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%, după ce Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 20/2016. Astfel, garda unui medic primar, gradaţia 5, va fi plătită în zilele lucrătoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) şi cu 1.094 de lei brut (la sporul maxim de 75%). În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, venitul din gardă va ajunge la 1.667 de lei brut. Un medic specialist, gradaţia 5, va primi pentru o gardă efectuată în cursul săptămânii 614 lei brut (la un spor de 25%) şi 860 de lei brut (la un spor de 75%). Pentru găzile din weekend şi din zilele declarate sărbători legale, acelaşi medic va încasa 1.310 lei brut. În cazul medicilor rezidenţi plata gărzilor efectuate va fi cu sume cuprinse între 435 de lei brut şi 1.147 de lei brut, în funcţie de anul de rezidenţiat şi de sporul aplicat. Acesta din urmă este de 25% sau 75% pentru cele din cursul săptămânii şi 100% pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale.

http://www.mediafax.ro/social/ministerul-sanatatii-remuneratia-medicilor-pentru-garzi-a-crescut-cu-pana-la-90-15786908

Program de lucru

În primul rând, ordinul introduce conceptul de flexibilizarea a timpului de muncă pentru medici. Aceasta înseamnă că un medic poate să efectueze cele 30 sau 35 de ore de muncă săptămânale în mod diferențiat pe zile, în funcție de volumul activității.

În al doilea rând, este introdusă obligativitatea ca, după efectuarea unei gărzi, medicii să beneficieze de 24 de ore de repaus. În felul acesta, se evită ca oboseala acumulată în timpul gărzilor să aibă o influență negativă asupra stării de sănătate a medicului și asupra calității îngrijirilor acordate pacienților.

Nu în ultimul rând, orele petrecute de medici în gardă reprezintă vechime în muncă și în specialitate. În acest mod, activitatea în gardă este cuantificată în beneficiul medicilor care o efectuează.

http://www.informatia-zilei.ro/sm/ministerul-sanatatii-flexibilizeaza-timpul-de-munca-pentru-medici/

Resurse umane

De anul acesta, rezidentii in medicina, medicina dentara si farmacie din Romania isi pot alege repartizarea in orice spital din Romania in care sunt locuri sau posturi libere, informeaza un comunicat al Guvernului.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21443285-rezidentii-isi-pot-alege-acum-repartizarea-orice-spital-din-romania-sistemul-fost-actualizat-ajutorulgovithub.htm

Ministerul Sănătății a prezentat astăzi, 5 decembrie, Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate 2017-2020, care are drept scop adoptarea unei abordări strategice privind gestionarea migrației personalului medical din România. Studiul realizat în România de Organizația Mondială a Sănătății în toamna anului 2016 arată că pregătirea universitară a unui medic în România costă, în medie, 81.000 de lei. Suma nu include și anii de rezidențiat care implică, de asemenea, costuri destul de mari. Un simplu calcul relevă că pentru pregătirea celor 43.000 de cadre medicale care din 2007 până acum și-au manifestat intenția de emigra (prin solicitarea certificatului de conformitate), România a cheltuit circa 3,5 miliarde de lei. Această sumă poate fi considerată o pierdere și nu o investiție, deoarece majoritatea acestor cadre medicale au emigrat.

http://www.agerpres.ro/comunicate/2016/12/05/comunicat-de-presa-ministerul-sanatatii-18-06-39

Fonduri alocate

22 de unități de terapie intensivă de grad III care se ocupă de îngrijirea pacienții neonatali au primit anul acesta fonduri majorate. Suma alocată inițială, de 7,2 milioane de lei, a fost suplimentată cu alte 5,2 milioane de lei, printr-o rectificare bugetară din luna august. Majorarea bugetară a fost realizată din fondurile generale alocate de către Ministerul Sănătății pentru acțiunile prioritare de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

http://www.ms.ro/?pag=62&id=16591&pg=1

https://www.facebook.com/167611313593642/photos/a.175201909501249.1073741829.167611313593642/365211303833641/?type=3&theater

http://www.ghidcabinet.ro/2016/12/144-milioane-de-lei-alocate-in-2016-pentru-ingrijirea-nou-nascutilor-cu-afectiuni-critice/

Feedback de la pacient

 – schimbarea Mecanismului de feedback al pacientului pentru a nu mai fi distorsionate rezultatele

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/nemultumiri-legate-de-noul-chestionar-al-pacientului-622939

Concurs pentru managerii de spital, ordin lansat in dezbatere publica pe 5 decembrie 2016

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21450011-transparenta-crescuta-concursurile-pentru-managerii-spitale-oricine-poate-asista-sau-pune-intrebari-sustinerea-publica-examenului-care-este-inregistrat.htm?nomobile=

Noua procedură de concurs va consta în susţinerea publică a unui proiect de management pe o temă aleasă din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc şi adaptată la problemele spitalului unde se candidează. În prezent, concursul de selecţie presupune o probă teoretică constând în rezolvarea unor teste-grile din legislaţia specifică activităţii spitalului public şi din management sanitar, prezentarea unui proiect de managemen în faţa unei comisii formată din membrii ai consiliului de administraţie al spitalului şi un eventual interviu de selecţie.

Campanii

Mâini curate în spitale”

http://mainicurateinspitale.ro/

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/maini-curate-in-spitale-noua-campanie-de-igiena-624292

Ministerul Sănătății lansează astăzi, 2 decembrie, campania „Mâini curate în spitale”, care are ca scop informarea și conștientizarea personalului medical, a pacienților și a publicului despre cât de importantă este dezinfecția mâinilor în prevenirea infecțiilor nosocomiale.

„Vaccinurile salvează vieţi”

http://desprevaccin.ro/

Ministerul Sănătății a lansat astăzi, 9 noiembrie, campania de promovare a imunizării copiilor, sub numele “Vaccinurile salvează vieți”, cu scopul de a informa părinții despre cea mai importantă și eficientă metodă de prevenire a bolilor care pot provoca moartea.

„Nu antibiotice la-ntâmplare”

http://www.ms.ro/antibiotice/

Scopul campaniei este să promoveze utilizarea adecvată a antibioticelor prin informarea medicilor şi a publicului nespecialist privind riscul reprezentat de folosirea excesivă şi eronată a acestora.

Medicamente lipsă

http://www.medicamentelipsa.ro/

Pentru fiecare medicament lipsă anunțat, Ministerul Sănătății va pune la dispoziție: evaluarea situației (4 zile lucratoare), măsurile pe care autoritățile statului le întreprind pentru rezolvarea situației (7 zile), un sumar al măsurilor întreprinse de autoritățile statului pentru rezolvarea situațiilor notificate (lunar).

Screennig auditiv pentru nou-născuţi, 6 decembrie 2016

http://www.agerpres.ro/sanatate/2016/12/06/ministerul-sanatatii-a-lansat-primul-registru-electronic-national-de-screening-auditiv-13-06-17

Ministerul Sanatatii anunta inceperea programului de screening pentru nou-nascuti pentru depistarea problemelor auditive. In acest fel, copiii care se nasc cu hipoacuzie au o sansa sa duca o viata normala.

Final de mandat

14 decembrie 2016

declaraţie pe facebook, Vlad Voiculescu

„Facebook imi aminteste despre un gand de acum un an. Nici macar nu speram atunci sa am onoarea sa imi servesc tara si peste 6 luni sa conduc sistemul de sanatate. Pentru alte 6 luni. Lucrul acesta se va termina peste cateva zile, iar la MS va veni un ministru politic.

Sanatatea nu are insa culoare politica.

Diferenta nu o va face un partid sau altul. Diferenta o vor face medicii onesti care stiu in ce fel de sistem vor sa lucreze si sunt dispusi sa lupte pentru asta, asistentele medicale dedicate, societatea civila si jurnalistii care stiu sa ceara, sa caute adevarul si care stiu sa critice acolo unde este cazul … si sigur, administratia – la nivel central si local. Aici, in administratie este punctul cel mai slab al acestui sistem … aici trebuie inceputa orice reforma reala.

Nu trebuie sa ne lasam pacaliti:
– sistemul nu este atat de subfinantat pe cat este de haotic, de corupt si de lipsit de mecanisme de control care sa asigure siguranta pacientilor si a medicilor;
– medicii tineri nu pleaca doar din cauza platii, o fac pentru ca au de ales intre a pleca si a face compromisuri care le-ar putea anula chiar satisfactiile meseriei nobile pe care au ales-o.

Reformele incepute si schimbarile deja implementate isi vor arata efectele. Discutia despre sanatate si promisiunile facute in campanie, chiar si partial implementate, o sa aduca imbunatatiri.

Mecanismele de transparenta (ex. publicarea contractelor de achizitii, noul mecanism de feedback al pacientilor, mecanismul de raportare a lipsei medicamentelor, etc.) si cele anti-coruptie (hotline anti-coruptie, protocol comun MS-DGA-DNA-Parchet si alte masuri din Strategia Nationala Anticoruptie) deja implementate la MS in ultimele luni ar putea – cu o supraveghere stricta din partea societatii – sa isi arate efectele mai devreme decat ne asteptam.

Manageri selectati in urma unui concurs public si corect, comisiile de specialitate selectate pentru prima data pe criterii obiective, cu participarea medicilor romani din strainatate, investitiile in spitalele regionale pregatite cu bani europeni de catre Banca Europeana de Investitii si celelalte proiecte incepute au sansa sa schimbe la fata sistemului de sanatate din Romania.

Bulgarele a pornit, nu va putea fi oprit atat de usor. Nu exista insa garantii. Sistemul de sanatate si aceasta tara ne apartine tuturor. Fiecare dintre noi poate schimba lucrurile in bine. Omul sfinteste locul.

Mergem mai departe.
Avem treaba”.

PS. Materialul iniţial avea vreo 11 pagini, dar câteva au mai căzut la „montaj”. Textul nu se vrea a fi nici de bine, nici de rău, e doar o trecere în revistă. Dacă mi-a scăpat ceva, nu mă supăr dacă mi se atrage atenţia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s