Categorii
Aproape jurnalist

Anii trec, cozile nu

cozi

Materialul asta e unul din primele texte cu iz de reportaj pe care le-am scris pe la inceputurile mele in presa. Nu eram obisnuita sa ma bag in sufletele oamenilor si tin minte ca m-am invartit ceva timp in jurul propriei cozi pana mi-am facut curaj sa ma apuc de pus intrebari. Mi-am dat seama pana la urma ca cei mai multi pacienti incep sa vorbeasca despre problemele lor in momentul in care vad ca reporterului chiar ii pasa, nu doar inregistreaza ca un robotel fapte si cifre. Stateau cu orele in fata cabinetelor medicale si mai mult se imbolnaveau pe acolo, decat se vindecau. Au trecut aproape sapte ani de la textul asta si situatia nu s-a schimbat. Si acum cozile sunt interminabile, iar scuzele sunt cam aceleasi. Bine ati venit in spitalele romanesti! Materialul a aparut in Ziarul de Iasi, pe 13 aprilie 2007. Ministrul Sanatatii de atunci era vesnicul Eugen Nicolaescu. 

Cozi chinuitoare la usile medicilor

La Iasi, in toate spitalele, pacientii asteapta la cozi ore in sir pina sa intre in cabinetul medicului. Sint cozi ce amintesc mai mult de regimul comunist decit de conditiile occidentale invocate de manageri. Problema orelor indelungi de asteptare este insa atit de veche incit nimeni nu pare sa o mai observe. Face parte din „normalitatea” sistemului sanitar de stat din Romania. „Ziarul de Iasi” o readuce in atentie, ca un semnal privind o anomalie si ca un mesaj de solidaritate fata de cei bolnavi care sufera in umilinta asemenea conditii. Am cerut de asemenea ministrului Sanatatii sa dea o explicatie si sa propuna solutii.

„Mai tare ne imbolnavim pe la cozile astea, tot asteptind”

O zi obisnuita de vineri in ambulatoriul de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Ora 9.30. Sapte oameni la rindul format in fata cabinetului pentru diabetici: credeam ca asteptatul timp de ore intregi in fata unei usi e un mit intretinut doar de rau-voitori. In plus, e vineri, iar pacientii dau navala, se spune, la inceput de saptamina. Din pacate, nu a fost asa. „De la ora 6 stau pe la usile doctorilor”, ne-a spus o batrina. Pacienti nu sint prea multi, dar nu are cine sa-i vada. M-am asezat cuminte pe un scaun si am hotarit sa astept si eu ca orice alt pacient sa-mi vina rindul la consultatie. Ora 13.00 ma va gasi in acelasi loc. Linga mine, oamenii boscorodesc, nervosi de atita asteptare. „Mi-am luat bon de ordine pe care scria 8.15. Cind am urcat, mi s-a spus ca, de fapt, programul e de la 11. Am ametit de cind stau aici. Mai tare ne imbolnavim pe la cozile astea, tot asteptind”, a spus batrina care venise din alta localitate doar pentru a fi trecuta intr-o evidenta. Tocmai descoperise ca are diabet si avea nevoie sa fie luata in evidenta pentru a putea primi medicamentele gratuite. A venit dis-de-dimineata tocmai pentru ca stia ca la cabinetul de Diabet e mereu aglomerat si se asteapta cu ceasurile. Usa este inca incuiata si la 11.00. Abia la ora 12 vine un medic, motivind ca a avut consultatii in spital. Dupa sapte ore interminabile, batrina venita de la 6 dimineata a putut pleca acasa.

„Se sta la cozi ca la macelarie”

Aceasta situatie nu e singulara, iar Ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon” nu e singurul asaltat de pacienti, cozile din fata cabinetelor medicale aducind aminte de cele dinainte de ‘89. La Spitalul „Parhon”, aglomeratia in ambulatoriu este la ea acasa, zeci de oameni asteptind zilnic pentru diferite probleme. E luni, ora 11, si zeci de oameni stau la rind. „Am fost programata pentru 27 martie de acum o saptamina, dar nu s-a specificat ora. Am primit atunci un tratament, si acum medicul trebuie sa vada cum a functionat si daca trebuie schimbat. Am ajuns aici la ora 7.00 si deja astept de patru ore”, a declarat Florica Balaban, o pacienta care statea in fata cabinetului de Nefrologie. In ciuda faptului ca au programare, oamenii sint nevoiti sa astepte ca medicul sa se ocupe de urgente sau de cei internati, acestia avind prioritate. Dupa aproape patru ore de stat la coada, d-na Balaban a reusit sa intre in cabinet. Dupa cinci minute consultatia se terminase si femeia a putut pleca acasa cu o noua programare pentru 10 aprilie. „Se sta la cozi ca la macelarie pe vremuri, sistemul a ramas la fel de deranjant, dar nu prea avem de ales. Sint profesor de sport si la ora 12 trebuia sa fiu in Birlad sa arbitrez un meci. E clar ca nu mai ajung, mi-a stricat toata ziua”, ne-a spus Eugen Marcu, din Iasi. Oamenii sint nemultumiti, dar se resemneaza pentru ca nu cred intr-o schimbare in bine a acestui sistem. „Am intrat pe la inceputul programului, dar mi s-a spus sa astept. Au trecut deja peste trei ore de atunci si noi tot aici sintem. Ce sa facem?! Trebuie sa stam oriunde: la farmacie, la primarie, asa-i la noi in Romania, mai dureaza cel putin o suta de ani pina sa se schimbe ceva”, a adaugat Trifan Caraiman din Iasi care venise cu tatal sau la un control programat in urma cu o luna.

Traseul pe care il strabate un pacient de la descoperirea bolii pina la vindecarea acesteia este presarat cu multa birocratie, cozi pe la toate usile. „Am fost la Policlinica cu plata pentru analize, crezind ca astfel scap mai repede. Nu a fost deloc asa”, a declarat o femeie din Vaslui care venise cu fiul la control. Analizele facute in orasul ei au ajuns apoi la medicul de familie care, din cauza ca nu a reusit sa „descifreze” scrisul de pe radiografie, a prescris un tratament gresit. Baiatul a fost trimis la Spitalul de Neurochirurgie de unde, dupa o consultatie sumara, a fost redirectionat catre Sectia de Nefrologie a Spitalului Parhon. Aici l-a gasit „Ziarul de Iasi”. Cum nu avea bon de ordine – intrucit a ajuns tirziu de la Neurochirurgie – a trebuit sa astepte ca medicul sa termine cu ceilalti pacienti. A urmat o noua asteptare la ecografie si, din nou, la cabinetul medicului. Apoi avea de mers iar la Neurochirurgie si, in final, la medicul de familie. „Nu sintem din Iasi, plecam cu noaptea in cap de acasa, stam toata ziua pe la usile lor, cheltuim o groaza de bani si tot nu rezolvam nimic”, a declarat revoltata mama baiatului.

„Ducem lipsa de spatiu”

Povestile din ambulatoriile de la „Sf. Spiridon” si „Parhon” se repeta si la celelalte unitati din Iasi. Conducerile spitalelor nu au gasit inca solutii pentru a rezolva problema aglomeratiei si a asteptarilor indelungate. Directorii de spital au diferite explicatii pentru aceste cazuri, spatiul insuficient si adresabilitatea pacientilor fiind constante in declaratiile lor. „Adresabilitatea pacientilor este foarte mare pentru ca spitalul este bun si are medici cu renume in domeniu. Pe de alta parte, ducem lipsa de spatiu”, a declarat prof.dr. Adrian Covic, directorul Spitalului „Parhon”. Pentru bolnavii de tuberculoza, situatia este si mai grea, ei fiind nevoiti sa vina periodic la controale. „Spatiul de care dispunem nu este suficient pentru ca ne confruntam cu un numar foarte mare de pacienti”, a spus si ec. Dumitru Filipeanu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie. Inceputul saptaminii pare a fi cel care da batai de cap atit medicilor, cit si pacientilor. „Lumea prefera sa vina la spital luni sau marti si de obicei dimineata, in ciuda faptului ca se fac programari si pentru dupa-amiaza. Multi sint din mediul rural si vor sa ajunga mai repede acasa. Astfel apar cozile la cabinete, mai ales la cel pentru diabetici”, a precizat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.

„La noi, lumea vine la spital doar cind e foarte grav”

Managerii incearca diverse metode de a fluidiza traficul pe holurile spitalelor, dar, de cele mai multe ori, fara efect. „Am implementat masuri luate din strainatate pentru a rezolva aceste probleme. Fiecare pacient primeste un bon de ordine, i se spune cit dureaza un examen medical, toate recoltarile se fac dimineata, tocmai pentru a nu-i mai vedea cum stau lipiti de usa cu bonul in mina”, a declarat prof.dr. Adrian Covic. Directorul Spitalului „Parhon” a adaugat ca in proportie de 10% este si o problema de mentalitate a pacientilor care prefera sa stea in fata usii in loc sa-si gaseasca altceva de facut pina le vine rindul. Acelasi lucru il sustine si directorul Autoritatii de Sanatate Publica, dr. Mihnea Hurmuzache. „In strainatate, oamenii isi fac controale regulate programate. La noi, lumea vine la spital doar cind e foarte grav sau cind are timp. De asta anumite perioade din an sau din saptamina sint foarte aglomerate. In Romania nu exista inca conceptul de «medicina omului sanatos»”, a precizat dr. Hurmuzache.

In sectorul privat, programare la minut

Situatia este diferita in cazul clinicilor particulare. Sistemul programarilor este foarte bine pus la punct, astfel ca pacientii nu sint nevoiti sa astepte mai mult decit e necesar. „80% dintre pacientii nostri vin pe baza de programari, acestea facindu-se pentru anumite ore. Exista un timp mediu de 20-30 de minute acordat pentru o consultatie, timp care este stabilit de fiecare medic in parte in functie de gravitatea afectiunii. De asemenea, in zilele in care se opereaza se fac mai putine programari pentru a nu face pacientii sa astepte inutil”, a declarat dr. Bogdan Galan, medic la SANOPTIC, centru de oftalmologie si optica medicala.

O alta cauza a acestor aglomeratii este, in opinia medicilor, mentalitatea pacientilor care, chiar daca au fost programati la o anumita ora, vin mai devreme pentru „a prinde rind”. „In clinica pe care o conduc programarile se fac la ora si minut chiar. Pacientul stie foarte clar cind trebuie sa ajunga, si astfel nu este nevoit sa astepte”, a declarat dr. Camelia Bogdanici, care este si director medical la Spitalul „Sf. Spiridon”. Ea spune insa ca regulile din sectorul privat nu se pot aplica la fel de usor si in spitalele de stat. Iar asta pentru ca – adauga Camelia Bogdanici – „intr-un spital de stat, numarul angajatilor este limitat, doar aproximativ 50% din buget putind fi directionat catre salariile personalului medical. Intr-o clinica privata, aceasta nu este o problema, numarul angajatilor raminind la latitudinea celui care o conduce”.

Eugen Nicolaescu: „Medicii de familie si medicii specialisti nu isi fac datoria”

In opinia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a fost interpelat ieri de reporterii „Ziarului de Iasi” pe aceasta tema, cozile din spitale sint o problema de sistem. „Sistemul sanitar este inca dezechilibrat, si ma refer in primul rind la medicina primara si secundara, care inca nu functioneaza cum trebuie. Concret, medicii de familie si medicii specialisti nu isi fac datoria. De aceea, pun atit de mult accentul pe profilaxie si pe medicina din ambulatorii. Statisticile arata ca jumatate dintre pacienti nu au trecut pe la medicul de familie sau pe la medicul specialist”, spune Eugen Nicolaescu. O solutie ar fi tocmai imbunatatirea sectorului de medicina de familie si reorganizarea ambulatoriilor spitalicesti: „Scopul nostru e sa avem un sistem informatic si informational care sa ne permita sa ii controlam mai riguros pe acesti medici. Pentru ca sint multi pacienti trimisi cu prea multa usurinta la spital de medicii de familie si de specialisti”. In privinta ambulatoriilor, Nicolaescu spune ca acestea vor fi integrate in spitale: „toti medicii din spital vor putea lucra in ambulatoriu, ceea ce inseamna medici mai multi si mai bine organizati”.

http://www.ziaruldeiasi.ro/local/cozi-chinuitoare-la-usile-medicilor~ni4atm

De Amalia Dascalu

Am fost profesor de limba romana timp de doi ani si jumatate, iar din 2007 am intrat in presa. Pana in februarie 2013 am fost reporter pe sanatate la Ziarul de Iasi, sase ani grei, dar frumosi. M-am mutat in Bucuresti, insa am ramas in presa. Desi blogul contine si articole pe care le-am scris de-a lungul timpului, pagina asta e personala si nu are nicio legatura cu institutia la care lucrez.

Lasă un comentariu